Zoeken
  • Canipel Jelle

op verkenning in IJsland!


De link naar het volledig artikel:

https://www.flashmagazine.be/travel/met-jelle-canipel-op-verkenning-in-ijsland/

IJsland … Een eiland waar een dramatisch landschap centraal staat. Natuur zoals deze zie je nergens anders, zo ruig en … oh, zo veranderlijk. Een land dat de laatste jaren erg in trek is, vooral bij fotografen en wandelaars. IJsland, dat is de bestemming waar ik jullie deze week virtueel mee naar toe neem.

Ikzelf bezocht IJsland in het najaar. Namelijk eind oktober, begin november. Dat is zeker geen slechte periode voor een bezoekje aan dit prachtige eiland. Deze tijd van het jaar staat er garant voor heel afwisselend weer en bovendien maak je heel wat kans om het noorderlicht te zien.

Qua weer hebben we echt alles mogen ervaren. Van zon tot sneew, van hevige wind tot vriestemperaturen. Maar dat is voor de Scandinavische streek is een beetje typisch en dus waren we hier heel goed op voorbereid.

Noorderlicht

Voor het nooderlicht moet je met enkele aspecten rekening houden. Denk maar aan maanlicht, bewolking,… . Dit kan je best nagaan op het internet. Op een avond zochten we een perfecte afgelegen locatie uit, met goede condities en volle moed kampeerden we uren in de wagen. We zette de wekker ’s nachts om buiten te gaan kijken. Het resultaat: een kleine glimp van het noorderlicht aan een prachtige sterrenhemel.

Het is en blijft de natuur en je kan het nooit exact voorspellen. Maar als je het noorderlicht niet weet te spotten, moet je niet getreurd zijn. In IJsland heb je genoeg aan aardse schoonheid die je voor eeuwig kan opslaan in je geheugen.

Korte dagen, magische sfeer

De dagen werden al iets korter en we hadden ongeveer 6 à 7 uur licht. Niet zo heel lang, maar het licht was er wel prachtig. Een beetje een constante schemering die wel voor een mooie sfeer zorgde.

Avontuur, cultuur en ontspanning

De mogelijkheden in IJsland zijn ruim. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor avontuurlijk activiteiten zoals gletsjers beklimmen of er in afdalen, prachige wandelingen door wijdse gebieden maken en op verkenning gaan rond en over vulkanen.

Maar ook ‘cultuur’ kwam tijdens onze reis aan bod. We bezochten rustige en leuke musea, zoals het bekende Fallusmuseum (penissen van verschillende soorten).

Ook pure verwennerij mocht niet aan onze reis ontbreken. Daarom dompelden we ons onder in de overheerlijke Blue Lagoon. Vooral na een zware week in de buiten is dit een zaligheid voor je spieren. Het legendarisch melkwitte, heerlijk, warme water is ideaal om te ontspannen. En het beste van al is dat je kan baden in een buitenaards mooie omgeving. Het water bevat veel minerale zouten, algen en kiezelaarde. Ondertussen smeerden we ons in met gezuiverde klei van het meertje en we waren helemaal als herboren.

Op verkenning doorheen IJsland

In IJsland huurden we een wagen, perfect te doen zolang je op de ringweg blijft. Dat is een weg die helemaal rond het eiland gaat. Ben je toch opzoek naar meer avontuur en wil je het binnenland intrekken? Dan zal je speciaal vervoer nodig hebben. De wegen in het binnenland zijn een pak ruiger. Je komt regelmatig van die superjeepen tegen met enorme banden.

Wij kozen ervoor om rond het eiland te rijden, maar wel maar tot ongeveer in de helft. We zochten leuke wandelingen en bezienswaardigeheden uit. De alombekende watervallen liggen niet ver van de ringweg en zijn makkelijk te bereiken. Skogafoss, Gulfoss, Seljelandsfoss zijn de namen die je overal hoort terugkomen en tot de verbeelding spreken. Foss staat voor waterval en geloof me … ze stellen niet teleur.

Het was zalig om hier rond te wandelen en alles te verkennen. Gelukkig was het overal erg rustig. Zo konden we ongestoord genieten van de omgeving en van moeder natuur.

Anderhalf uur wandelen tot…

IJsland is wat toeristischer geworden, dus al de plekjes lokken steeds meer nieuwsgierigen. Ik had gelezen over een vliegtuigwrak dat ergens op een strand zou liggen. Na de nodige research op het internet vond ik na enkele uren waar het wrak zich ongeveer bevond. Op een pikzwart strand, ongeveer anderhalf uur wandelen van de ringweg. Via coördinaten vonden we de locatie. Een prachtige ervaring.

Een amerikaanse DC3 Dakota stortte er in 1973 neer, men zeggen door een brandstof te kort en bevroren vleugels. Gelukkig overleefden alle bemanningsleden de crash. Het vliegtuig ligt er schitterend desolaat op het strand.

Elfen & trollen

Wist je trouwens dat IJsland een sterke folklore heeft met Elfen, Trollen en het verborgen volk? De IJslanders nemen dit wel erg serieus. Ze houden er bijvoorbeeld rekening mee wanneer er een nieuwe weg wordt aangelegd. Zo werd er recent nog een aanleg van een weg tegengehouden omdat deze door Elfengebied zou lopen.

Wat je zeker moet zien
Tenslotte zijn er nog de prachtige gletsjermeren. Deze mag je zeker niet missen. Prachtige reusachtige ijsschotsen die van gletsjers afbreken en richting de zee drijven in ijslagoons. Zoals deze van Jökulsárlón en Fjallsárlón.

IJsland ademt een ongelooflijke sfeer. De inwoners zijn er enorm vriendelijk en de natuur is er ruig. De ideale combinatie voor een avontuurlijke reis. Een beetje het gevoel dat je naar het ontstaan van de Aarde gaat kijken. Een mooie onaangetaste wildernis.


0 keer bekeken
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© 2012 by CANIPEL JELLE - SHOT BY CANIPEL.

Be so Happy, then when others look at you...

they become Happy too.

(Yogi Bahjan)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now