Zoeken
  • Canipel Jelle

Doorheen de prachtige natuur van Kroatië, Slovenië en Bosnië


Hier de link naar het volledige artikel:

https://www.flashmagazine.be/travel/met-jelle-canipel-doorheen-de-prachtige-natuur-van-kroatie-slovenie-en-bosnie/

Zijn jullie klaar voor mijn volgende reisverhaal? Dit keer trekken we naar de Balkanlanden. Een streek waar ik een enorme passie voor heb. Deze passie heb ik van mijn vader overgeërfd. Ik reis er al meer dan 30 jaar naartoe maar mijn vader, die doet nog beter. Hij gaat al bijna 50 jaar als trouwe toerist naar Kroatië. Maar we blijven niet binnen de Kroatische landsgrenzen. Ook de omliggende landen zoals Slovenië en Bosnië zijn ware parels in het zuiden van Europa. Ja hoor, zet deze landen maar gerust op jouw bucketlist want ze zijn de moeite waard!

Plannen

De laatste jaren is Kroatië enorm gestegen in populariteit. In het hoog seizoen kan het op sommige plekken heel erg druk worden. Hier hou je bij het plannen van je reis best een beetje rekening mee. Probeer er naartoe te trekken buiten de schoolvakanties of plan je activiteiten tijdens de minder drukke uurtjes. Ook het opzoeken alternatieve of iets minder bekende plekken helpt.

Maak een leuke tussenstop

De reis zelf. Die maak je het best met de wagen omdat je dan nog de vrijheid hebt om zelf de omgeving te verkennen. Vind je de reis te groot om in één keer te maken? No problem! Je kan een tussenstop maken in Slovenië. Na ongeveer een 1000 tal kilometer zit je in het Triglav Nationaal park waar je heerlijk kan vertoeven in de Julische alpen. Hier kan je niet anders dan genieten van de prachtige natuur.

De Triglav is trouwens de hoogste berg van Slovenië en de traditie zegt dat elke Sloveen wel eens de top moet bereikt hebben in zijn leven. Je hebt er tal van mogelijkheden. De ongelooflijk mooie rivier de Soca (mijn lievelingsrivier) geeft de mogelijkheid tot rafting, canyoning, kayak, tubing en nog zoveel meer… . Deze rivier wordt ook wel de Emerald beauty genoemd. Laat je zeker betoveren door de prachtige meren en maak één van de vele bergwandelingen. De watervallen zijn er ook schitterend, zoals de pericknick waterval, 2 watervallen boven elkaar waar je achter door kan wandelen.

Op naar Kroatië

Vanuit Slovenië is het niet meer zo heel ver richting Kroatie.

Mijn favoriete regio in de Kroatie is dalmatie, prachtige stranden, mooie bergen en een tal van activiteiten. Ook ligt het vrij centraal om vanuit deze regio allerlei andere streken en parken te bezoeken. Meestal verblijven we in een soort b&b of zimmer frei, dan heb je een klein appartementje of studio tegen een mooie prijs en zo steun je de lokale mensen.

Rond de bekende parken kan het heel druk worden, zoals bijvoorbeeld het nationale park van de Plitvice meren. Een gouden tip is goed vroeg of wat later in de namiddag te gaan. De meeste bezoekers komen met bussen tussen 10-15u.

Rondom de meren heb je een paar mooie dorpjes die het bezoeken waard zijn. Zoals bijvoorbeeld Rastoke en Slunj. Ook Karlovac ligt er niet ver vandaan. Het is bovendien een mooie stad om te bezoeken en rond te wandelen. En ook de hele omgeving rond de rivier Korana is bijzonder knap.

Hou je van wat meer avontuur? Bezoek dan zeker de Una rivier op de grens tussen Bosnië en Kroatië. Hier kan je raften door de prachtige, wilde natuur. Mogelijkheden genoeg, vervelen zal je je zeker niet doen in deze omgeving. Wie gezellig wilt rondkuieren, is in Trogir aan het juiste adres. Dit is een leuk, klein stadje met een labyrint van steegjes en super gezellige winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Het ligt nabij Split en kan iets minder druk zijn.

Kroatië heeft ook enkele prachtige eilandjes in de aanbieding. Ze zijn een super alternatief, je kan makkelijk een overzicht regelen (met de wagen) in Split of Makarska. Het is niet duur en de eilanden zijn zeker een bezoekje waard. Ga eens mountainbiken op Mljet (naruurpark) of huur een scooter op Hvar (lavendelailand) of Brac (bekend van zijn beroemde strand).

Bosnië

Een bezoek aan Bosnië, dat is zeker de moeite. Ikzelf ben ongelooflijk fan van Bosnië. Laat je verleiden door de prachtige natuur, de gastvrije mensen en talrijke bezienswaardigheden. Enkele van deze bezienswaardigheden zijn de Kravica watervallen, Boracko Jezero, Mostar en Sarajevo.

Waar je zeker heen moet is: Eco Camp Zelenkovac. Een schattig pittoresk dorp/kamp met houten cabins waar je kan overnachten. Heel basic maar het is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring te midden van de natuur. Het kamp werd opgericht door een schilder en laat andere mensen toe cabins te bouwen op zijn domein.

De Kravica watervallen zijn ook een geweldig stukje natuur. Hier kan je vrij vertoeven tussen en in de watervallen. Je kan er zwemmen en iets drinken. En bovendien heb je er de mogelijkheid om kano’s te huren en de prachtige rivier af te varen. Pas wel op, mijn vader heeft eens tot een paar meter voor de grote watervallen kunnen varen. Een paar meter verder en hij kon met de kayak 10tallen meters naar onder varen. Het is er allemaal nog vrij toegangelijk en ongerept. Dikwijls komen we er ook nog kleine ongevaarlijke waterslangen tegen. Wie honger heeft kan terecht in de leuke restaurantjes waar je goedkoop kan eten en drinken.

Mostar staat bekend om de mooie brug, die na de oorlog knap hersteld werd. Het oude centrum of ‘Stari Grad’ bruist van het leven. Ook hier kan het wat druk worden en om de stad echt optimaal te kunnen bezoeken, boek je er best een overnachting. Tegen de avond verdwijnen de dagtoeristen en wordt de stad prachtig verlicht.

In Bosnië verblijven we in de omgeving van Boracko Jezero en Konjic, prachtige Herzegvina eco lodges aan de rand van het meer. Met een tal van mogelijkheden aan activiteiten.

Bosnië Herzegvina eco lodges

Terug naar huis…

Als je de trip naar huis ook net wat te ver vindt kan je eens stoppen in de Kroatische hoofdstad, Zagreb. Een geweldige stad die ook gedeeltelijk autovrij werd gemaakt. Een leuk weetje: elke middag om twaalf uur vuren ze een kanonschot af om aan te tonen dat het middag is. Schrik dus niet…


0 keer bekeken
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© 2012 by CANIPEL JELLE - SHOT BY CANIPEL.

Be so Happy, then when others look at you...

they become Happy too.

(Yogi Bahjan)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now