Zoeken
  • Canipel Jelle

Op ontdekking in Noorwegen


Hier de link naar het volledige artikel:

https://www.flashmagazine.be/travel/met-jelle-canipel-op-ontdekking-in-noorwegen/

Noorwegen, wat een prachtig land! Ik kan zelfs niet ontkennen dat dit misschien wel het populairste land in Scandinavïe is. Volgens sommige anderen is het zelfs het mooiste land in het noorden. Noorwegen is een lang uitgestrekt land dat veel te bieden heeft. Er valt dan ook erg veel te vertellen over deze prachtige bestemming. Dit keer neem ik jullie graag mee naar de provincie Hordaland en de omgeving van Flam. Are you ready to explore Norway? Here we go!

Een prachtige aankomst

We arriveerden in Kristiansand te Noorwegen na een korte overzet vanuit Hirthals, Denemarken. We maakten ons meteen klaar en begonnen aan de rit richting Voss. Onderweg werd het ons al meteen duidelijk. Noorwegen is prachtig! We passeerden langs prachtige meren en verschillende watervallen. We moesten ons echt inhouden om geen tussenstop te houden bij elke plek.

Rafting in Noorwegen

De eerste activiteit was al dadelijk een schot in de roos. We gingen raften op wild water in Noorwegen. Nog nooit ging het zo wild te keer in een raft. Ons avontuur startte met wat water gewenning. Dat was nodig want het was ijskoud en het regende. We moesten ons van een waterval laten glijden en bewijzen dat we uit een stroomversnelling konden zwemmen. Pas nadat we allemaal geslaagd waren, mochten we vertrekken. De koude was al snel vergeten door de adrenaline die door ons bloed gutste.

Na dit avontuur hadden we een gezellige barbecue aan een heerlijk kampvuur. De omgeving in Hordaland en rond Voss is zeer mooi, het is tevens ook een prachtig gebied om te skiën. Bovendien ligt het zeer centraal en kan je verschillende activiteiten plannen in de buurt van deze stad.

Prachtig treintraject

Niet ver van Voss vandaan ligt Flam, bekend om zijn treinroute. De Flåmsbana-treinbaan tussen Flåm en Myrdal, is één van de steilste treintrajecten. Daarbovenop is ze verkozen tot één van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Deze trekpleister moesten we natuurlijk gezien hebben. Dus kochten we een ticketje…

Het was mooi. Maar ook erg toeristisch, iets waar ik persoonlijk niet zo van hou. De trein stopte bijvoorbeeld ergens halverwege aan een waterval. Hier kon je dan kijken naar een vrouw in het rood die een dansvoorstelling deed. Veel show dat voor mij niet nodig is. De natuur op zich is mooi genoeg.

Een mountainbike tocht naar beneden

De trein rijdt helemaal tot boven. Éénmaal je top bereikt hebt, kan je kiezen om te stoppen of verder te reizen. Wij besloten om te stoppen en een mountainbike te nemen. Zo kon je per fiets van de berg naar beneden. Zeer spectaculair, goed te doen en bovenal ongelooflijk mooi. We volgden de rivier terug richting het startpunt van de treinrit in Flam. We trotseerden een paar steile hellingen, zeker in het begin. Maar daarna konden we rustig genieten van de rustige omgeving.

Let’s go to the city!

Vanuit de prachtige bergtoppen trokken we naar de stad Bergen. Hier deden we een kleine citytrip. De stad is gelegen aan zee en steekt af tegen steile berghellingen. Het geeft deze stad een prachtig decor met een rijke geschiedenis. Naast alle musea, galerieën, culturele evenementen en eetgelegenheden die de stad rijk is, is Bergen ook een leuke, levendige stad. Hier is zee en natuur nooit ver weg. Het bekendste stukje van de stad is De hanzewerf Bryggen. Hier vind je vele restaurants, kroegen, ambachtelijke winkels en historische musea.

Fjorden

Als je noorwegen zegt, dan denk je automatisch aan Fjorden. Noorwegen bezit de mooiste Fjorden ter wereld en dat weten de Noren maar al te goed. Ze maken de mooiste uitkijkpunten om ten volle te kunnen genieten van deze prachtige landschappen. Wij bezochten Naerøyfjord, Aurlandsfjord en het prachtige Hardangerfjord.

De unieke uitkijkpunten zijn sensationeel. Zowel het uitzicht als de bouwsels zelf zijn bijzonder. Neem bijvoorbeeld het Stegastein uitzichtpunt, dit is een constructie van staal en hout, 4 meter breed, 30 meter lang en 640 meter boven de zeespiegel. Het einde wordt gevormd door een dikke glazen plaat die je het gevoel geeft te zweven boven het Aurlandsfjord.

Zin in een picknick?

De natuur die je onderweg tegenkomt is geweldig, alles staat goed aangegeven en je kan er telkens kleine en grote wandelingen maken. Een mooie plek die ik graag met jullie wil delen was de Stalheimskleiva, een kleine wandeling tot aan een krachtige waterval. Ideaal voor een picknick.

Je kan ook naar de top van de waterval wandelen of de wagen nemen voor een steile route naar boven. Boven kan je dan weer genieten van een prachtig uitzicht over de vallei.

Staafkerkjes

Ook kom je regelmatig de typische staafkerkjes tegen die uit hout rechtgezet zijn. Dit dankzij scheepsbouwkennis en een bouwtechniek die ontwikkeld werd door de vikingen. De houten deuren en eindstukken van de kerken zijn vaak schitterend uitgesneden. De decoratie van de kerk laat vaak een boeiende combinatie van Christelijke motieven en voor-Christelijke vikingkunst met dieren en draken zien.

Trollunga

Een van de mooiste dingen die we gedaan hebben was een een 2-daagse wandeling naar de Trolltunga. Een uitdagende wandelroute met een magnifiek uitzicht. Trolltunga is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende kliffen in Noorwegen, zo’n 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet.

Omdat het een vrij bekende plek is, die wel druk kan zijn, besloten we iets later te vertrekken en er in tentjes te overnachten. Zodat we bij zonsondergang en -opgang konden genieten van het uitzicht en zo de drukte konden vermijden. Het was ons gelukt, we waren zo goed als alleen op deze bijzondere plek. ’S Nachts werd het serieus fris, tegen het vriespunt, maar bij een kampvuurtje was het hartverwarmend gezellig.

Nuttige tip: de tocht gaat over bergterrein en het weer slaat hier erg snel om. Voordat je op pad gaat, is het goed om de juiste uitrusting te hebben en in goede conditie te verkeren. Er is namelijk geen mobiel bereik op deze route.

De wandeling naar de steenformatie Trolltunga (letterlijk ‘de trollentong’) in Skjeggedal is tussen de 23 en de 27 kilometer lang met een klim van zo’n 900 meter. De tocht duurt maximaal 10 uur en is echt de moeite waard. De route die je moet wandelen is goed aangegeven met borden en zegt je telkens hoever het nog juist is.

Wie van natuur, ruimte, rust, vrijheid én lekker eten houdt is in Noorwegen op de juiste plaats! Als je meer informatie wenst is het nuttig om eens te kijken op de website www.visitnorway.com.


0 keer bekeken
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© 2012 by CANIPEL JELLE - SHOT BY CANIPEL.

Be so Happy, then when others look at you...

they become Happy too.

(Yogi Bahjan)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now